(Image: Africa Studio / Shutterstock )

De 6 meest belangrijke regels voor online dating

Zelfs in de online dating wereld bestaat er een etiquette waar elke gebruiker zich aan hoort te houden. In dit artikel leer je hier meer over.

Kleine fouten maken gebeurt af en toe zonder dat mensen het zelf doorhebben. Toch kunnen de meeste portalen je straffen voor grove fouten.

Bedenk ook dat je omgaat met echte mensen... niet met een emotieloze computer.

#1 Blijf niet te formeel

Ongeacht op welke datingsite jouw keuze valt: het aanspreken van een andere gebruiker met zijn achternaam of een hoge graad van formaliteit is absoluut taboe.

Wees informeel, zelfs tijdens jouw eerste contactverzoek, en gebruik alleen de voornaam of het pseudoniem van de andere gebruiker. Dit zorgt voor een iets meer vertrouwde sfeer en maakt dat het aangaan van een gesprek gemakkelijker gaat.

Let er wel op dat deze regel ook van toepassing is op oudere gebruikers!

#2 Blijf bij de waarheid

Omschrijf jezelf, je omgeving en je wensen op een realistische manier en naar waarheid. De gegevens op jouw profiel moeten altijd waar zijn!

Tenslotte gaan jouw contacten ervan uit dat jij de waarheid vertelt. Zelfs de kleinste leugens zullen vroeg of laat aan het licht komen. Maar tegen die tijd heb je het vertrouwen van je contactpersoon al verloren.

Jij wilt toch ook niet dat er tegen jou gelogen wordt?

Verder nemen datingsites grondige maatregelen tegen zogenaamde nepprofielen. Als jouw contactpersoon erachter komt dat jouw profiel valse informatie bevat, kan hij of zij dit aangeven. In de meeste gevallen wordt jouw account dan direct verwijderd.

(Image: Maksim Ladouski / Shutterstock )(Image: Maksim Ladouski / Shutterstock)

#3 Blijf altijd respectvol

Ben je boos geworden over het bericht van een online contactpersoon en wil je gelijk je frustratie uiten in je reactie? Dan is het beter om eerst even diep adem te halen.

Beledigingen of verbale aanvallen zijn absoluut taboe. Sterker nog, misschien heb je je gesprekspartner wel gewoon verkeerd begrepen. Of misschien bedoelde hij of zij hetgeen dat is gezegd wel ironisch.

Behandel je online contactpersonen altijd met respect. Tenslotte zit er achter elk profiel een mens.

Natuurlijk geldt hetzelfde als een van jouw contactpersonen "je irriteert".

#4 Wees heel voorzichtig met je persoonlijke gegevens

Of het nu gaat om je adres, telefoonnummer of gedetailleerde informatie over jouw werk; wees altijd voorzichtig met je persoonlijke gegevens.

Deze informatie of andere persoonlijke gegevens horen helemaal niet thuis op een openbaar profiel. Geef alleen je mobiele nummer of adres aan je contactpersoon als je de persoon beter kent.

Helaas kan niemand jou garanderen dat jouw vertrouwen niet wordt geschaad. Daarom kun je het beste naar je intuïtie luisteren.

Als je er niet zeker van bent of jouw partner te vertrouwen is, behoud dan maar beter wat langer je anonimiteit.

(Image: Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock )(Image: Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock)

#5 Vermijd cynisme of sarcasme

Door het gebrek aan stemmen, nabootsingen en gebaren worden geschreven berichten vaak verkeerd geïnterpreteerd door de ontvanger.

Vermijd daarom het gebruik van cynische, sarcastische of ironische uitdrukkingen in je berichten. Zelfs wanneer een smiley aan het einde van de tekst plaatst, kan de ontvanger het bericht nog steeds volledig verkeerd opvatten.

Veel veelbelovende contacten zijn abrupt geëindigd door zulke misvattingen.

Toch betekent dit niet dat je helemaal geen humor in je berichten mag gebruiken. Zorg er gewoon voor dat de ontvanger begrijpt waar het om gaat!

#6 Besteed aandacht aan grammatica en spelling

Je hoeft geen diploma in de Nederlandse literatuur te hebben om een bericht te formuleren voor jouw contactpersoon.

Maar lees wel je bericht nog even na voordat je op de knop "Versturen" drukt - zo merk je misschien fouten op die je kunt corrigeren voor het te laat is!

Een of twee fouten zijn niet het einde van de wereld, maar als jouw bericht ermee vol staat, kan je dit in een verkeerd licht zetten.

Tip: Als je niet zeker weet of jouw grammatica of spelling in orde is, laat je tekst dan even nakijken. Er bestaan verschillende gratis online spelcheckers!

Conclusie: zelfs bij online dating telt je houding!

Als je succesvol wilt zijn in online dating, moet je je aan enkele regels houden.

Tenslotte heb je contact met een mens met echte emoties en hoop. Behandel hem of haar met respect!